Ülkemizde maalesef faydaları çok fazla bilinmese de bitkilerin kralı olarak bilinen fesleğenin sağlık yararları oldukça fazladır. Son günlerde şifalı bitkilere ilginin artması ile birlikte yoğun ilgi gören bitkilerden biri olan fesleğen yeşil renkli, boyu 20 cm ile 60 cm arasında değişen yumuşak yapraklı ve pembe renkli çiçekler açan bir bitkidir. Soğuğa karşı oldukça duyarlı olan bu bitki, kuru ve sıcak yaz aylarını daha çok sever. Genellikle, Akdeniz ülkelerinde yetişir ve tek yıllık bir bitkidir. Her yıl tekrar yetiştirmek gerekir. Özellikle yaz aylarında fesleğen tohumunu çoğu yerde bulabilirsiniz ve evinizde, pencere önünde veya balkonunuzda saksı içerisinde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Fesleğenin pek çok farklı faydası ve kullanım alanı bulunmaktadır. Özellikle alternatif tıpta oldukça şifalı bir bitki olarak kabul edilir. Şimdi fesleğenin diğer faydalarına kısaca bir göz atalım… İşte fesleğenin faydaları nelerdir…
Fesleğenin çok ilginç bir tarihi ve ona bağlı birçok inançları ve kullanım alanları olmuştur. İnsanlar, bu bitkinin şifa ve güçlenmek için büyülü güçlere sahip olduğunu düşünüyordu. Ayrıca, mumyalama işlemlerinde kullanılan fesleğenin kraliyet otu olduğu da düşünülmüştür. Yunanlılar fesleğeni yasın sembolü olarak gördüler. Kızılderililer ise, fesleğenin fakirleri koruyan bir bitki ve aynı zamanda da bir sonraki yaşamda koruyucusu olduğuna inanıyorlardı.
Fesleğenin faydaları nelerdir?
Fesleğenin sayısız faydalarını görebilmek için kullanılan ve en makbul çeşidi olan hali yeşil, parlak yapraklı olan ve evlerde kolaylıkla yetiştirilen türüdür. Lacivert- mor renkli yaprakları olan çeşidine ise reyhan adı verilmektedir.
Hastalıklarla savaşan antioksidanlar içerir
Fesleğen, vücuda serbest radikal hasarlara karşı savaşmaya yardımcı olan uçucu yağlar içermektedir. Hücreleri ve DNA yapısını korur. Bağışıklık sistemi işlevine yardımcı olan ve hücresel yapıları düzenleyen beyaz kan hücrelerine korunmasına yardımcı olur. Çoğu zaman, vücudumuzda strese ve hastalıklara neden olan toksinler oluşur. Fesleğen, oksidasyonla savaşmamıza yardımcı olan ve yaşlanmanın etkisini yavaşlatan antioksidanlar içerir. Vücuttaki ağır metallerin atılımını sağlayıcı etkisi bulunmaktadır.
Gribal enfeksiyon ve öksürük
Baş dönmelerini ve öksürüğü önler. Gribal hastalıklarda sıklıkla kullanılmaktadır.
Doğal bir antienflamatuardır
Fesleğen, linalool, citronellol, öjenol gibi pek çok yararlı esansiyel yağdan oluşmaktadır. Bu yağlar genellikle, kalp hastalıkları, enflamatuar bağırsak hastalıkları ve romatoid artritle savaşmaya yardımcı olan enzimleri inhibe eder. Fesleğen düzenli olarak herhangi bir yemeğe katılarak veya çaya karıştırılarak tüketilirse, bağışıklık sisteminizi daha güçlü hale getirebilir ve bu hastalıklara karşı savaşmanıza, hastalıkların şifasına yardımcı olabilir.
Enerji kaynağı
Fesleğen, adenosin trifosfatın hayati bir üreticisi olan bakır içermektedir. Bu bileşik, yorgunluk ve bitkinliğin etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Enerji seviyelerini yüksek tutmaya yardımcı olmak için, zararlı kimyasal maddeler yerine içeceklerde fesleğen kullanılması önerilir.
Uyku problemine çözüm
Magnezyum vücudumuz için çok önemlidir. Fesleğen, kan akışını iyileştiren ve uyku sorunlarına yardımcı olabilecek zengin bir magnezyum kaynağıdır.
Cilt bakımı
Antioksidan kimyasalların antibakteriyel faydalarla kombinasyonu, fesleğeni cilt sağlığı için mükemmel bir hale getirir. Aknenin önlenmesine ve cildinizin daha genç görünmesine, ayrıca, kırışıklıklar gibi yaşlanma belirtilerini azaltmaya ve cilt elastikiyetini artırmaya çok etkili bir şekilde yardımcı olur.
Virüslerle savaşabilir
Çocuklar ve gençlerde viral enfeksiyonlar çok sıklıkla görülür. Fesleğen, virüs, bakteri, küf ve maya kaynaklı hastalıklarla vücudumuzun savaşmasına yardımcı olur. Fesleğen, Candida virüsü ve diğer cilt tahrişi formlarıyla mücadele ederek koruma sağlayabilen en iyi bitkidir.
Stresle mücadelede yardımcı
Fesleğen, bitkisel bir ilaç olan bir adaptojen görevi görür, vücudun strese uyum sağlamasına ve stresin vücut üzerindeki zararlı etkilerini azaltmasına yardımcı olur. Fesleğen günlük olarak tüketildikten sonra, antioksidan aktivitesindeki artış ve kan şekeri seviyelerinde düşüş gözlemlenebilir. İçeriğindeki magnezyum sayesinde, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklardan şikayetçi olan insanlarda da yararlıdır. Bu yüzden Hindistan’da bir çok insan sağlıklı bir vücuda ve zihne sahip olmak için fesleğen yapraklarını düzenli olarak çiğner.
Kanserle mücadele özellikleri vardır
Birçok insana göre, fesleğen kanserden koruma gücüne sahiptir. Bunun nedeni, akciğer, ağız, karaciğer ve deri kanserini önlemeye yardımcı olan fitokimyasallar içermesidir. Fesleğen kanser hücresi apoptozunu başarılı bir şekilde tıp tabiri indükleyebilir (kapalı bir devre içine alarak) ve kanser hücrelerinin vücudun başka bölgelerine yayılmasını engelleyebilir. Kemoterapi veya radyasyon terapisi görürken, fesleğeni ek bir kanser tedavisi olarak kullanabilirsiniz. Kemoterapi sonrasında yaşanan rahatsızlıkları hafifletmek için de kullanılabilir.
Bakteri enfeksiyonlarına karşı korur
Fesleğen anti-bakteriyel özelliklere sahip olduğu için, insan vücudunun içindeki bakterilerin büyümesinin engellenmesine karşı önemli bir koruma sağlayabilir. Fesleğen ekstresi de Staph enfeksiyonu ve E. Coli gibi bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde yardımcıdır. Yapılan çalışmalara göre fesleğen, enfeksiyon gelişimini büyük ölçüde engelleyerek bakterilere karşı harekete geçtiği görülmüştür.
Kalp sağlığını destekler
Fesleğen, kasların gevşemesine ve büzülmesine yardımcı olan antioksidan ve antienflamatuar özellikler içermektedir. Kişide sağlıklı tansiyonu korur. Fesleğendeki öjenol bileşeni kan basıncını kontrol altında tutmaya yardımcı olduğu için kolesterol seviyelerini düşürür ve kalbi korumaktadır.
Normal karaciğer fonksiyonunu düzenler
Fesleğen, detoksifiye ve yüksek antioksidan savunmalarına yardımcı olan enzimler üretir. Bu, karaciğerde yağ birikiminin azalmasını sağlar. Karaciğerde yağ birikmesi, alkolik olmayan karaciğer yağlanması hastalığına neden olabilir ve sağlık için çok zararlı olabilir. Bu nedenle, fesleğen bu hastalığı önlemeye ve korunmaya çok ciddi yardımcı olur.
Ağrı kesici
Çok eski zamanlarda, fesleğenin yapraklarını ezerek migren hastalarına koklatılmak suretiyle ağrı kesici etkisinden faydalanıldığı bilinmektedir. Bu yüzden fesleğen kokusu günümüzde de ağrı kesici olarak kullanılır.
Şeker hastaları
Kurutulmuş fesleğeni şeker hastalarının tüketmesi tavsiye edilir. Kan şekerini düşürücü etkisi için kurutulmuş fesleğenin çayını yapıp içebilirsiniz.
Sigarayı bırakmaya yardımcı olur
Fesleğenin sigaraya etkisi de son yıllarda popüler bir bitki olmasını sağlamıştır. Günde 3-4 defa fesleğen yaprağı çiğnemek sigarayı bırakmak isteyen kişilere ciddi fayda sağlamaktadır ve bırakmayı kolaylaştırıcı etkisi bulunmaktadır.
Epilepsinin tedavisine yardımcı
Yapılan çalışmalarda fesleğenin beyindeki spazmodik aktiviteyi azalttığı gözlenmiştir. Hayvanlar üzerinde yapılan bir başka çalışma da fesleğen yapraklarındaki öjenolün sinir sistemi için faydalı olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Hayatınızdaki Değişiklikleri Şaşkınlıkla İzleyeceksiniz!
Not: Hematit taşının faydaları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. https://www.hayatvesaglik.net/hematit-tasinin-faydalari/
Peki size nasıl güveneceğiz?
İnsanların internetten alışveriş yaparken doğal olarak akıllarına şu soru takılıyor, “ürünü satın alacağım yer güvenli mi, anlatıldığı şekilde ürünü gönderecekler mi?” Hakkımızda bilgi almak için, aşağıdaki linki tıklayarak bizi Instagram’dan takip etmenizi, sayfamızı incelemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca, kitaplarımız hakkında detaylı bilgi almak için www.hezarfenyayinlari.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Instagram’da bizi takip etmek için tıklayın: https://www.instagram.com/ilahisifa/
fesleğen faydaları , fesleğen ne işe yarar , feslegenin faydalari , fesleğenin faydaları nelerdir .