Ana Sayfa / SAĞLIKLI YAŞAM / Süper gıdalar nelerdir ?

Süper gıdalar nelerdir ?

Vücudun tüm ihtiyacını karşılıyorlar! İşte 6 süper besin… Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için son zamanlarda çok sık duyduğumuz süper besinleri beslenme düzeninize ekleyebilirsiniz. Süper besinlerin,  metabolik hastalıkların iyileşmesine, bağışıklığı güçlendirmeye, kilo kaybına, beyin gelişimine katkı sağladığının altını çizen Uzman Diyetisyen Hilal Konak, önemli bilgiler verdi. Süper gıdalar nelerdir ?

Sarımsak

Sarımsak, yüzyıllardır mutfaklarda kullanıla gelen bir besindir. Sarımsağın, anti-oksidan, anti-kanserojen özelliği olduğu, ayrıca kan kolesterol seviyelerini ve tansiyonu düşürmekte etkili olduğu bilinmektedir. Sarımsağın ‘süper besin’ olmasındaki en önemli etken içeriğindeki ‘allicin’ isimli bileşiktir. Allicin’in etkisinden tam olarak faydalanmak için sarımsak çiğ olarak ve ezilerek, çiğnenerek tüketilmelidir. Sarımsak pişirildiğinde ise allicin bileşiğinin etkisi azalmaktadır.

Yeşil mercimek

Lif, B grubu vitaminler ve bitkisel protein açısından zengindir. Magnezyum, demir ve çinko içeriğiyle yorgunluğun önlenmesinde etkilidir. Kalp sağlığı ve bağırsak sağlığının korunmasını sağlar. Haftada en az 2 kez yeşil mercimek tüketmenin sağlığa katkısı oldukça fazladır.

Zeytinyağı

Mutfaklarımızın vazgeçilmezi zeytinyağı, adeta tam bir sağlık deposudur. Zeytinyağı, tekli doymamış yağ asitlerinin temel kaynağıdır. Bu yağ asitleri,  kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde, kan kolesterol seviyelerinin düşürülmesinde etkilidir. E vitamini içeriğiyle hücrelerin yenilenmesini sağlar. Sindirim sağlığının ve beyin fonksiyonlarının korunmasında etkilidir.

Chia tohumu

Chia tohumu, son yıllarda tanıştığımız ve popüler olan Güney Amerika kökenli bir besindir. Yüksek miktarda fosfor, magnezyum ve kalsiyum mineralleri içerir. Lif içeriği oldukça yüksektir. 2 yemek kaşığı chia tohumu yaklaşık 7 gram lif içerir ve bu miktar günlük ihtiyacın 3’te birini karşılamaktadır. Ayrıca ciddi bitkisel omega-3 kaynağıdır. Özellikle vegan ve vejetaryen beslenmede iyi bir besin kaynağıdır.

Spirulina

Tuzlu sularda yaşan bir bakteri türünden (siyanobakteri) elde edilen spirulina, besin öğesi içeriği en zengin besin takviyelerinden biri tanesidir. Protein, demir, çinko, kalsiyum, B vitaminleri açısından zengindir. Yüksek anti-inflamatuvar ve antioksidan kapasitesi sayesinde kronik hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. Spirulina satın alırken test edilen, bilinen markaları tercih etmeye özen gösterilmelidir.

Yaban mersini

Mor ve kırmızı ve  meyvelerin antioksidan içeriği yüksektir. Yaban mersini, hem düşük enerji içeriği hem zengin vitamin-mineral içeriğiyle ‘süper besin’ olarak kabul edilir. Beyin fonksiyonlarının güçlendirilmesinde, kan şekerinin dengelenmesinde, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde,  etkilidir.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/aile/galeri-vucudun-tum-ihtiyacini-karsiliyorlar-iste-6-super-besin-41584763/14

Havlit Taşı Faydaları:

💎Strese iyi gelir,
💎Son derece sakinleştirici, dinlendirici ve huzur verici bir enerji yayar.
💎Aşırı eleştirel ifadeleri ve davranışları, stresi, öfkeyi, kabalığı azaltır, yumuşatır.
💎Karakterimizdeki sivrilikleri yumuşatır, ılımlı ve uyumlu olmamızı sağlar.
💎Kişinin kendisiyle barışık olmasını sağlar.
💎Uykusuzluk problemlerine iyi gelir.
💎Denge ve uyum sağlar.
💎Kişideki bencilliği, bencilce davranışları giderir.
💎Çalkantılı duyguları ve düşünceleri sakinleştirir, gerilimi azaltır,
💎Güven, ümit ve disiplini artırır.
💎Duyguları açıklamak için cesaret verir.
💎Kanı temizler.
💎Hafızayı güçlendirir.
💎Hormonal sistemi düzenler
💎Kalp problemleri tedavisinde yararlıdır.
💎Diş ve kemik (iskelet) sistemindeki kalsiyum seviyesini dengeler, böylelikle diş ve iskelet sistemi rahatsızlıklarını giderir. Bu nedenle hamile kadınların ve bebek emziren annelerin kullanması önerilir.
💎Kırık ya da çıkık kemiklerde kolay iyileşme sağlar.

süper besinler , süper besinler nelerdir .

Süper gıdalar nelerdir , Vücudun tüm ihtiyacını karşılıyorlar, sağlıklı, hastalanmadan uzun bir yaşam sürmek için, işte 6 süper besin…

Hakkında admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Mesaj atın