Sağlıklı uykunun şifreleri, sağlıklı yaşamanın en önemli koşullarından biri, yeteri kadar ve kaliteli uyku uyumaktır. Hayatımızın yaklaşık üçte biri uykuda geçmektedir. Doktora giden depresyondaki kişilerin yarıdan fazlası yeteri kadar uyku uyuyamamaktan şikayet etmektedirler. Bedensel ve ruhsal arınma için kaliteli ve yeterli uyku şarttır. Gece uykuda geçen zamanımız ömrümüzden giden kayıp zaman olarak düşünülmemelidir , gece uykusu ömrümüzü uzatmaktadır.
“O, geceyi sizin için bir örtü, uykuyu istirahat zamanı ve gündüzü de hareket ve çalışma vakti yapandır” (Furkan Suresi, 47. Ayet)
“Uykunuzu bir dinlenme (sebebi) kıldık.” (Nebe Suresi, 9. Ayet)
Sağlıklı uykunun şifreleri
Yetersiz uyku, bebeklikten yaşlılığa kadar hafızayı, öğrenmeyi, duygusal istikrarı, yaratıcılığı ve vücut sağlığını olumsuz etkiler. Yetersiz uyku sebebi ile akciğerler, kalp ve böbrekler; iştah ve kilo kontrolü; bağışıklık sistemi ve hastalık direnci; ağrı hassasiyeti; ruh hali ve beyin fonksiyonları olumsuz etkilenir.
- İdeal gece uykusunun süresi 7-8 saattir. Gece 6 saatten az uyuyanlarda kalp-damar hastalıkları ve felç riski daha yüksek olmaktadır. Yetersiz uyku, atardamarların kireçlenmesine ve kalp krizi ile bağlantılı iltihabi risklerin artmasına neden olur. Fazla uyumak da risklidir. Gece 9 saatten fazla uyuyan kadınlarda kalp krizi oranının daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Yeteri kadar uyumayan insanların bedeni hareket etse de adeta ruhları uyurgezerdir.
- Yetersiz ve kalitesiz uyku, en fazla hafızayı, karar verme ve problem çözme süreçlerini olumsuz etkilemektedir. Yeterli ve kaliteli uykunun en büyük yararları, sağlıklı bir kalp, daha az stres, daha kuvvetli bir hafıza ve sağlıklı-hızlı kilo vermeye yardımcı olmasıdır.
- Vücut, uyku sırasında enfeksiyonlarla mücadele eden ve büyümeyi hızlandırıp hasar görmüş hücreleri tamir eden hormonlar üretmektedir. Yapılan bazı araştırmalarda, yetersiz ve kalitesiz uykunun, kanser riskini arttırdığı gözlemlenmiştir. Japonya’da kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada, geceleri 6 saatten daha az uyuyan kadınların, daha uzun süre uyuyan kadınlara göre, meme kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
- Vücudumuzdaki hastalıkların iyileşmesi en hızlı uykuda olur. Uyku, gün boyu harcadığımız enerjiyi tekrar geri kazanmak için adeta bir şarj dönemidir. Uyku esnasında, bedenimizde ve ruhumuzda arınma ve dolma olur. Biz uyurken, bedenimizdeki hayati organlar fonksiyonlarına devam ederler. Akciğerler, kalp, böbrekler, dalak, pankreas ve ter bezleri faaliyetlerini sürdürürler
- Derin uykuya daldığımız zaman beyin, çalışma temposunu yavaşlatır ve zihnimiz dinlenmeye başlar. Gün boyu bedenimizde ve ruhumuzda biriken gerginlik, stres ve asabiyet halleri uyku esnasında serbest hale gelip vücudumuzdan dışarı atılır.
- Uyku ve gece istirahati ile manevi dünyamızın doyurulmasına yardımcı oluruz. Uykunun esas amacı, günlük işlerden uzaklaşmak değil, bu hayat yolculuğunda mükemmel bir ruhsal gelişim için hazırlıktır. Uyku, yarım ölüm hali olarak tanımlanabilir. Uyku esnasında, ruhsal olarak adeta yeniden doğarız. Uykuya dalmadan önce bu bilinç içerisinde olursak, güne daha sağlıklı ve dinç uyanmış olarak başlarız.
- Uykuya dalmadan önce derin derin ve yavaş nefes almalıyız. Uyumadan önce mutlaka tüm insanlık, arkadaşlarımız, akrabalarımız, ailemiz ve kendimiz için içerisinde hayır ve iyi dileklerin olduğu dualar etmeliyiz, dualarımızda daima olumlu cümleler kullanmalıyız.
- Sağ tarafımıza yatarak uykuya dalmalıyız. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de uykuya ilk geçişte sağ tarafımıza yatarak, dizlerimizi hafifçe karnımıza çekmemizi (cenin pozisyonu) tavsiye etmiştir. Uykuya dalmadan önce bu pozisyonda yatmanın bilimsel olarak kanıtlanmış sağlığımız açısından çok büyük faydaları vardır.
- Uykudan uyanma saati, sabah namazı vakti olmalıdır. Bu saatlerde uyanmanın sağlık açısından neden çok faydalı olduğu konusunu bilimsel olarak aşağıda açıklayacağız.
- Uyumadan önce zihnimize saat kaçta uyanmak istediğimizi belirtip, bu şekilde niyet ederek uyanmalıyız. Çalar saat kullanmadan uyanmayı kendimize alışkanlık haline getirmeliyiz. Çalar saat kullanarak uyandığımız takdirde, ayılmamız, kendimize gelmemiz çok uzun sürer, kendimizi gün boyu yorgun hissederiz.
- Uyuduğumuz oda, bol oksijenli, yeterince havalandırılmış, karanlık ve sessiz olmalı. Uyurken üzerimize kesinlikle elektrikli battaniye almamalıyız, vücudumuzun biyo-elektriğini bozar.
- Yatağa yatmaya 3-4 saat kala kafeinli içecekler içmekten kaçınmalıyız. Kesinlikle uyku hapları içmemeliyiz. Uyku hapları sağlıksız uykuya sebep olur ve gece saatlerce uyumamıza rağmen gün boyu uyuşukluğa sebep olur.
- Hafta sonları da dahil olmak üzere, her gece aynı saatte yatakta olmak, sağlıklı ve kaliteli bir uyku için önemlidir.
- Northwestern Üniversitesi Nöro-Biyoloji ve Psikoloji Bölümü’nde yapılan araştırmalara göre haftada 4 kez aerobik egzersizleri yapan kişilerin uyku kalitelerinin arttığı gözlemlenmiştir.
- Kaliteli bir uyku için, akşam yemeği hafif olmalı, sofradan tam doyulmadan kalkılmalı ve karın dolu yatılmamalı. Akşam yemeğinin vakti güneşin battığı akşam namazı vakti olmalı.
- Yatmadan en az yarım saat önce telefon, bilgisayar, tv gibi elektronik aletlerden uzak durulmaya başlanmalı.
- Yatılan odanın sıcaklığı, 12 °C- 23 °C arasında olmalı.
- Uyanır uyanmaz TV açılmamalı, bilgisayar, telefon gibi elektronik aletler ile meşgul olunmamalı, gazete okunmamalı.
Kaynak: İlahi Dokunuş ve Şifanın Şifresi kitabı
Not: Hematit taşının faydaları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
https://www.hayatvesaglik.net/hematit-tasinin-faydalari/
Corona virüsünden korunmak için neler yapılmalı başlıklı yazımızı da mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.
karaciğer yağlanmasına kesin çözüm başlıklı yazımızı da mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. https://www.hayatvesaglik.net/karaciger-yaglanmasina-kesin-cozum/
Peki size nasıl güveneceğiz?
İnsanların internetten alışveriş yaparken doğal olarak akıllarına şu soru takılıyor, “ürünü satın alacağım yer güvenli mi, anlatıldığı şekilde ürünü gönderecekler mi?” Hakkımızda bilgi almak için, aşağıdaki linki tıklayarak bizi Instagram’dan takip etmenizi, sayfamızı incelemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca, kitaplarımız hakkında bilgi almak için www.hezarfenyayinlari.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Not: Ametist doğal taş bileklik faydaları başlıklı yazımızı da mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. https://www.hayatvesaglik.net/ametist-dogal-tas-bileklik-faydalari/
en sağlıklı uyku , sağlıklı uyku için yapılması gerekenler , sağlıklı uyku nedir , sağlıklı bir uyku için yapılması gerekenler , sağlıklı uyku alışkanlıkları , uykuya çare .
uykusuzluğa çare , sağlıklı uyku , sağlıklı uykunun şifreleri , sağlıklı uyku kaç saat , sağlıklı uyku için , en sağlıklı uyku kaç saat , sağlıklı bir uyku için , kaç saat uyumak sağlıklı .
19 comments
Pingback: Kolayca zayıflamanın yolları | Hızlı kilo vermenin yolları
Pingback: Sağlıklı ve uzun yaşamanın sırları | HAYAT VE SAĞLIK
Pingback: Uzun ve sağlıklı yaşamın sırları – Sağlıklı Yaşam
Pingback: Gözleri iyileştiren baharat | HAYAT VE SAĞLIK | Görme bozuluklarına şifa
Pingback: Rızkı gökten indiren zikir | HAYAT VE SAĞLIK | Rızık duaları
Pingback: Nar çekirdeği yağı neye yarar ? | Nar çekirdeği yağı nasıl kullanılır?
Pingback: İnsanın şansı nasıl açılır | HAYAT VE SAĞLIK | Şans yıldızınızı yükselttin
Pingback: Parayı nasıl hayatınıza çekersiniz? | HAYAT VE SAĞLIK
Pingback: Canlı su nasıl elde edilir | canlı su nereden bulunur
Pingback: İşlerin rast gitmesi için dua | HAYAT VE SAĞLIK
Pingback: Rızık ve iş kapılarını açan dua | HAYAT VE SAĞLIK
Pingback: Polikistik over bitkisel tedavi | HAYAT VE SAĞLIK | Yumurtalık kisti
Pingback: Akciğerleri temizleyen kür | HAYAT VE SAĞLIK | Akciğer temizleme kürü
Pingback: Ayetel kürsi ile korunma çemberi | HAYAT VE SAĞLIK
Pingback: Kansızlık için bitkisel kür | HAYAT VE SAĞLIK
Pingback: Hayatının anlamı | HAYAT VE SAĞLIK | hayatımın anlamı nedir
Pingback: Anksiyete bozukluğu bitkisel tedavisi | HAYAT VE SAĞLIK
Pingback: Suyun mucizesi ve sırrı | suyun iyileştirici gücü
Pingback: Sağlıklı uykunun şifreleri – Sağlıklı Yaşam