Niyet ettim “1K 3Y” yapmamaya. Hayatımızda yaşadığımız bütün olumsuzlukların sebebinin, “1K 3Y” alışkanlığımızdan kaynaklığını söylüyoruz. Yazımızı lütfen sonuna kadar ve dikkatle okuyunuz, okurken hayatınızı, yaşamış olduğunuz olumsuzlukları bir gözünüzün önüne getirin. Eminim ki, düşündükçe bize hak vereceksiniz. “Evet, yaşamış olduğum olumsuzlukların sebebi buymuş” diyeceksiniz. Biraz özen göstererek hayatınızda”1K 3Y” yapmamayı alışkanlık haline getirebilir, isteklerinize kolayca ulaşabilir, gerçek huzuru yakalayabilirsiniz.
İnsanları kınarsak ne olur?
“Kınamayınız, kınadığınız şey başınıza gelmedikçe ölmezsiniz.” (Tirmizi, Kıyamet, 53, no: 2507; Beyhaki, Şuabu’l-İman, 5/315, no: 2778; bk. Keşfu’l-Hafa, 2/265)
Öncelikle, “1K 3Y” nedir onu açıklayalım. “Kınama, yadırgama, yargılama, yorumlama”
Peygamber Efendimiz (s.a.v) hadisi şerifinde de belirttiği üzere bir insan kınadığı, yadırgadığı, yargıladığı şeyi kendi hayatında yaşamadan ölmez. Bir düşünün, çok normal bir şeymiş gibi, günlük hayatımız her gün kaç kişi kınıyoruz, yadırgıyoruz, yargılıyoruz, yaşadıkları konusunda yorum yapıyoruz.
Çoğu insan bunu öyle bir alışkanlık haline getirmiştir ki, yaptığının kötü bir şey olduğunu kabul etmez, kendisine zarar verdiğini fark etmez. Örnekler ile konuyu anlatırsak, eminim ki siz de diyeceksiniz, evet ben böyle bir cümle kurmuştum ve aynısı başıma geldi.
Boşanmış birisi duyduğumuz zaman, hemen deriz ki, “hayret onlar birbirini çok severek evlenmişlerdi, neden, nasıl oldu da boşandılar?” Daha önceki yazımızda da detaylı açıklamıştık, Yüce Yaratıcımız bizim sorduğumuz sorulara cevap verir. Sorunun cevabının kendi hayatımızda, ya da çocuklarımızın hayatında yaşayarak görürüz.
Çok kullandığımız bir kınama, yadırgama cümlesi de “Bir insan nasıl bu kadar kötü olabilir? Cevabı yaşarken buluruz kendimizi. Ya karşımıza o kınadığımız gibi kötü bir insan çıkar ya da kendimiz inanılmaz bir şekilde aynı kötülüğü yaparken buluruz kendimizi.
Başkalarının çocuk yetiştirme şekillerini de çok kınarız. “İnsan çocuklarını bu kadar şımartır mı? O benim çocuğum olsa asla bana bu şekilde davranamaz, böyle kötü alışkanlıkları olsa evlatlıktan ret ederim.” İnanın bana, böyle cümle kuran kişinin çocukları da aynı kınadığı kişiler gibi olur.
Günlük hayatımızda kınama, yadırgama, yargılama, yorum yapma örneklerini çoğaltabiliriz. Siz de bir düşünün her gün kaç kez bu tür kınama cümleleri kuruyor ya da zihninizden geçiriyorsunuz?
Kınadığınız, yadırgadığınız, yargıladığınız, yorum yaptığınız şeyleri hayatınızda yaşamak istemiyorsanız derhal kınamaktan, yadırgamaktan, yargılamaktan, yorum yapmaktan vazgeçin. Bu alışkanlığı kazanmak kolay olmayacaktır ama pes etmeyin. Kendisi “1K 3Y” yaparken fark ettiğiniz an hemen “iptal ediyorum” deyin, bol bol “tövbe istiğfar” çekin, “istiğfar duaları” okuyun. İnsanların neden böyle davrandıklarını bilemezsiniz, herkesin mutlaka bir nedeni vardır. Bir süre sonra hayatınızın maddi refaha kavuştuğunu kendinizi çok huzurlu hissettiğinizi göreceksiniz.
Lütfen, çocuklarınıza daha küçük yaşlardan itibaren “kınama, yadırgama, yargılama, yorum yapma” alışkanlıklarının hayatlarını nasıl olumsuz etkileyeceğini öğretin, onlara güzel örnek olun.
Hayatınızdaki değişiklikleri şaşkınlıkla izleyeceksiniz!
Hematit taşının faydaları
Peki size nasıl güveneceğiz?
İnsanların internetten alışveriş yaparken doğal olarak akıllarına şu soru takılıyor, “ürünü satın alacağım yer güvenli mi, anlatıldığı şekilde ürünü gönderecekler mi?” Hakkımızda bilgi almak için, aşağıdaki linki tıklayarak bizi Instagram’dan takip etmenizi, sayfamızı incelemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca, kitaplarımız hakkında detaylı bilgi almak için www.hezarfenyayinlari.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Instagram’da bizi takip etmek için tıklayın: https://www.instagram.com/ilahisifa/
Tavsiye yazılar
- Kolayca zayıflamanın yolları başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. https://www.hayatvesaglik.net/kolayca-zayiflamanin-yollari/
- Bilinçaltının gücü şükretme tekniği başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. https://www.hayatvesaglik.net/bilincaltinin-gucu-sukretme-teknigi/
- Kök çakra nasıl açılır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. https://www.hayatvesaglik.net/kok-cakra-nasil-acilir/